A Gestalt elnevezésről

A „Gestalt” szó németül „alak”-ot jelent. Ez az „alak” a Gestalt irányzatban az az értelmes jelentéssel bíró jelenség, amely tisztán, egyértelműen jelenik meg előttünk, ami kiemelkedik a háttérből.

GESTALT PSZICHOLÓGIA

A német pszichológiában a 20. század elején létrejövő irányzat, melynek alapgondolata, hogy az egész mindig több mint a részek összessége, vagyis amikor a világot szeretnénk megérteni, akkor nem külön-külön apró részleteket látunk, hanem az elménk egy nagyobb komplex rendszer részeként tekint az egyes részekre. A valóság megismeréséhez akkor juthatunk el, ha a kis részek egésszé állnak össze. Ezt a folyamatot pedig számtalan torzítás, illúzió befolyásolhatja az észlelés során annak érdekében, hogy mi már egy könnyen értelmezhető információt kaphassunk, a beérkező ingereket csoportosíthassuk és értelemmel ruházhassuk fel. A Gestalt pszichológia az észlelés törvényeinek tanulmányozásával foglalkozik.

GESTALT TERÁPIA

A Gestalt elnevezést felhasználva Fritz Perls és munkatársai alakítottak ki egy olyan alternatív terápiás irányzatot az 1940-es években, amely az emberre egészlegesként tekint, holisztikus megközelítésük (test-lélek-elme egyenrangúsága) azzal foglalkozik, hogy hogyan tud az ember minél jobban jelen lenni az életében és hogyan tud megküzdeni azokkal az akadályokkal, melyek gátolják, hogy ez megtörténhessen.

GESTALT MEGKÖZELÍTÉS

Időközben maga az elnevezés egyszerűsödött és legtöbbször a Gestalt terápia elnevezés helyett csak Gestaltként hivatkozunk a módszertanra. Ez többek között azért is van, mert a Gestalt módszertan elveit nemcsak a terápiás munkában, hanem coachingban, szervezetfejlesztésben is használják. Mára a Gestalt elnevezés arra a megközelítésre utal, amely szerint az életünket akkor éljük igazán, ha a jelenben maradunk és nem a múlton rágódunk vagy a jövővel kapcsolatban aggódunk vagy fantáziálunk. Ha képesek vagyunk a jelenben maradni, akkor van lehetőségünk arra, hogy felelősségteljes módon éljük az életünket és hozzunk döntéseket. Ha sikerül életünket a jelen felé kormányozni, akkor van esélyünk több izgalom, energia, bátorság megtapasztalására.

A Gestalt módszertanról

Azzal foglalkozunk ami a jelenben van. Nem instant megoldásokat keresünk, hanem a jelent térképezzük fel, arra koncentrálunk, ami megjelenik az „itt-és-most”-ban. Elemzések és interpretációk helyett a megélt élményekből, a nyilvánvaló tényekből indulunk ki. Tudatosítjuk a megjelenő igényeket, szükségleteket, vágyakat és segítünk abban, hogy ki-ki megtanulja kifejezni őket. A munkáink során arra inspirálunk mindenkit, hogy mondjon búcsút azoknak a címkéknek, amiket mások vagy saját maga aggattott magára, helyette azt erősítjük, hogy mindenki legyen minél kíváncsibb és vegyen észre minél több mindent önmagából, a világból, a környezetében zajló történésekből.